Filmpjes voor kinderen

Een animatie over sikkelcelziekte in het Engels.
Keemaya and the beach, a childrens story about living with sickle cell disease.

Een leuke animatie over thalassemie in het Engels, gemaakt door TIF, Thalassaemia International Federation.

Emanuel, een patiënt met sikkelcelziekte, zingt samen met zijn zus het prachtige lied van Marco Borsato. Geweldig, luister maar eens!

Mookie is een kort Nederlandstalig filmpje over een dapper jongetje dat lijdt aan sikkelcelziekte. Het jongetje heet Mookie en gedraagt zich niet als een ziek jongetje. Hij leeft vol spanning en avontuur en is nergens bang voor, zegt hij.De volledige film ‘Mookie’ op DVD,is te bestellen via onze website www.oscarnederland.nl

Kinderboeken

Naar het ziekenhuis met Rosaurus 

Rosaurus is het eerste project van Stichting Projects for SuperKids geschreven en geïllustreerd door Carolyne Jessurun. Zij is illustrator en secretaris van Stichting Projects for Superkids. 
Carolyne Jessurun bedacht Rosaurus in 2013, toen haar zoon Roan op drie-jarige leeftijd wekenlang voor behandeling van de bloedziekte thalassemie in het ziekenhuis lag. Rosaurus maakte met zijn saurusfamilie hetzelfde mee als Roan. Op humoristische wijze en met vrolijke tekeningen legde Carolyne haar zoon uit wat hem allemaal overkwam. Deze verhalen heeft zij aangepast zodat ze geschikt werden voor een breder publiek. Dit werd o.a. het boek ‘Naar het ziekenhuis met Rosaurus’. 

Carolyne is tevens redacteur van OSCAR Nederland. 

Hier kun je het boek bestellen.: https://projectsforsuperkids.nl/ 

De Kampioen 

Dit boek gaat over het jongetje Noah. Hij heeft thalassemie en zit op Kung Fu. Zal het hem toch lukken om aan de wedstrijd mee te doen, en misschien zelfs de beker te winnen? 

Geschreven door Chantal Cooper. Zij is voorzitter van Stichting Projects for Kids en vrijwilliger bij OSCAR Nederland. 

Hier kun je het boek bestellen: https://projectsforsuperkids.nl/

Van hielprik tot beenmergtransplantatie

Op dinsdag 11 december 2007 om 17:31 bevalt Lili Antonio Do Amaral van haar eerste zoon. Giovanni is een mooi gaaf baby’tje met prachtige krullende zwarte haartjes. Maar de uitslag van de hielprik geeft aan dat Giovanni sikkelcelanemie heeft. Vanaf dat moment staat beider leven in het teken van deze zeldzame ziekte en uiteindelijk moet Giovanni een beenmergtransplantatie ondergaan.’Ik zag de zak met bloed liggen en daarna werd het als het ware in me gespoten. Die zak bloed zou mijn leven gaan redden. Ik was zo dankbaar.’ 
Een inspirerend levensverhaal, geschreven door moeder en zoon. 

Auteur(s) : Giovani Amaral Vunje, Lili Antonio Do Amaral 
Uitgeverij: Uitgeverij Rheia  (hier kun je het ook bestellen) 

ISBN : 9789492010285 

Dubbel feest (1ste druk 2014)

Jaleesa heeft sikkelcelziekte maar vindt het leven één groot feest!
Jaleesa woont op een eiland in het Caribisch gebied. Zij viert haar 9e verjaardag op het strand. Ze heeft veel plezier met haar vrienden en familie totdat er iets gebeurt wat de hele dag verpest….
Of misschien toch niet?

Dubbel feest is een leuk verhaal over een 9-jarig meisje met sikkelcelziekte. De lezertjes zullen zich met Jaleesa kunnen identificeren en spelenderwijs de ziekte beter gaan begrijpen en gemotiveerd raken om ondanks alle obstakels door te zetten. Het boek dient ook als handvat voor ouders om sikkelcelziekte bespreekbaar te maken met de sociale omgeving van het kind, hetgeen moet leiden tot verbreding van de kennis en begrip.

De schrijver is Chantal Cooper. Chantal Cooper heeft zelf sikkelcelziekte. Zij heeft mede dankzij haar opvoeding en de juiste begeleiding van haar kinderarts, obstakels kunnen overwinnen en is afgestudeerd in de Engelse taal- en letterkunde. Zij is medeoprichter van OSCAR Nederlandse Antillen. en initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Projects for Superkids.

Dubbel Feest verscheen in 3 talen:

  • Nederlands: Dubbel Feest, ISBN: 978 90 8850 782 3 (2e druk 2017)
  • Engels: Party Time, ISBN 978 90 8850 783 0 (1ste druk 2017)
  • Papiamentu: Dòbel Fiesta, (2014, binnenkort in herdruk)

Hier kun je het boek Dubbel Feest bestellen

Maisa en de maan (2015)

Maisa en de maan lijken op elkaar. Ze zijn allebei ziek. Maar misschien heeft Maisa superkrachten. Kan ze de maan daarmee beter maken?

Een fantasievol (voor)leesboek met aansprekende tekeningen voor kinderen van zes tot en met tien jaar.

Maisa en de Maan’ is geschreven en geillustreerd door Glynis Terborg. In dit prentenboek wordt op een speelse manier uitleg gegeven over sikkelcelziekte en de impact hiervan op een kinderleven
Artikelnummer: ISBN 978-90-78790-00-6

Wil je het boek bestellen, of wil je meer informatie over het boek en over de schrijver?
Maisa en de maan

Lennox en de gouden sikkel  

Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje, in de vorm van een gouden sikkel, vindt dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Maar als hij daar eenmaal aankomt, blijkt hij de hanger onderweg verloren te zijn…

Voor dit unieke boek sloegen copywriter Zindzi Zevenbergen en beeldmakers Hedy Tjin en Brian Elstak de handen ineen samen met IXL – Sickle Cell Awareness

Lennox en de gouden sikkel – De Harmonie 

Muzikaal Luisterverhaal

Dit verhaal is speciaal gemaakt voor kinderen die een stamceltransplantatie ondergaan. Met dank aan Gabriëlle (vrijwilliger van OSCAR) en haar gezin. Muzikale begeleiding bij het verhaal is gemaakt en gespeeld door Addy, haar partner. Het is een fantastisch muzikaal luisterverhaal geworden!

Stamcellen op Avontuur is een Lezen op Muziek productie van Stichting De Dansende Ezelin.  

 ”Lezen is nog nooit zo leuk geweest!”

 www.riddermark.nl  

Vertelcel

Dit is Vertelcel, een rood (bloed)druppel figuurtje.
Vertelcel is bedacht door Carolyne Jessurun. Carolyne heeft twee zoons die een bloedziekte hadden en daarvoor vaak naar het ziekenhuis moesten. Toen haar oudste zoon een stamceltransplantatie moest ondergaan, schreef en tekende zij verhaaltjes over Vertelcel voor hem en voor zijn jongere broers. Zo legde ze hen uit wat er allemaal ging gebeuren tijdens het transplantatietraject.

Vertelcel is de mascotte van stichting Projects for SuperKids. De illustraties van Vertelcel verschijnen ook regelmatig in OSCAR Nieuws, onze nieuwsbrief en Vertelcel werd ook gebruikt in tekeningen voor Humanitas Match Almere. De boekjes over Vertelcel, stickers, knuffels en sleutelhangers van Vertelcel zijn te verkrijgen via https://projectsforsuperkids.nl/shop/

Websites voor Kinderen

De cyberpoli is een online en interactieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte, waaronder ook sikkelcelziekte en thalassemie.

www.cyberpoli.nl
Op deze site kunnen kinderen en jongeren met een chronisch ziekte anoniem een vraag stellen over hun ziekte, ervaringen uitwisselen met andere kinderen of gewoon gezellig chatten met andere kinderen. Zoek op sikkelcelziekte of thalassemie.

www.opeigenbenen.nu 
Informatie voor jongeren met een chronische aandoening die een transitie (overgang) doormaken naar volwassenheid op verschillende thema’s: Ik, Zorg, Relaties, Studie, Werk, Wonen, Vervoer, Vrije tijd, Sport en Ouders.

www.fitkids.nl
Sporten is leuk en gezond, juist met een aandoening. Fitkids is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening.
In Fitkids ontdekken de kinderen dat bewegen leuk en goed voor je is. Voor ieder kind worden er individuele doelen gesteld, waarbij er gewerkt wordt aan de verbetering van de fysieke en mentale conditie. Het uiteindelijke doel is de doorstroom naar een sportclub. Er is altijd wel een locatie bij jullie in de omgeving, dus kijk gauw.