Dialoog over embryo-modellen

Uitnodiging voor mensen met een bloedziekte: Dialoog over embryo-modellen

Op woensdag 31 januari organiseert NEMO Kennislink een dialoogbijeenkomst over embryo-modellen, speciaal voor mensen met een bloedziekte. Onderzoekers willen weten hoe mensen met een bloedziekte denken over deze technologie. Voorkennis is niet nodig: iedereen van 18 jaar en ouder is welkom om mee te praten. Embryo-modellen worden vooral gebruikt bij onderzoek naar aangeboren bloedziekten. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Ethische vragen

Verschillende onderzoekers proberen in het laboratorium embryo’s zo goed mogelijk na te maken. Die nagemaakte embryo’s noemen we embryo-modellen. Hiermee kunnen ze onderzoek doen en hopen ze beter te begrijpen hoe bepaalde ziekten ontstaan. Zoals onderzoekers van Sanquin: zij willen begrijpen hoe bloedcellen en bepaalde bloedziekten ontstaan tijdens de allervroegste ontwikkeling van een mens.

Maar wat zijn embryo-modellen eigenlijk? Hoe verschillen ze van ‘echte’ embryo’s? Moeten ze door de wet beschermd worden, net als ‘echte’ embryo’s? Deze nieuwe technologie roept allerlei ethische vragen op.

Om erachter te komen wat mensen vinden van embryo-modellen organiseert NEMO Kennislink dialogen, samen met onderzoekers. De dialoog op 31 januari is speciaal voor mensen met een bloedziekte. Liza Dijkhuis, onderzoeker van Sanquin, is aanwezig om vragen over het onderzoek te beantwoorden. Lien de Proost, onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum, helpt met de ethische vragen van het onderzoek.

Video-opnames

NEMO Kennislink, het journalistieke platform van NEMO, werkt samen met de onderzoekers en doet verslag van het onderzoek naar embryo-modellen op haar website. Een cameraman van Kennislink komt opnames maken van de dialoogbijeenkomst, voor een documentaire. Later dit jaar verschijnt deze documentaire op de website van NEMO Kennislink. Mocht je absoluut niet in beeld willen, dan kun je dat van tevoren aangeven.

– Wanneer: Woensdag 31 januari, 12:30 – 15:00 uur (inclusief lunch)

– Waar: Hofclub Woerden – Zaagmolenlaan 4, Woerden

– Aanmelden: graag vóór woensdag 24 januari via dit formulier: https://ncwt.wufoo.com/forms/r592old0zp4pns/

Deelnemers ontvangen een eenvoudige lunch, reiskostenvergoeding en een klein bedankje na afloop.

Meer weten? Neem contact op met Eef Grob: grob@nemokennislink.nl of bekijk de website:
Artikelen over het onderzoek: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/embryo-s-uit-het-lab/
Artikel over kunstbloed: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bloed-uit-het-lab/

Bericht delen